Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgSystemCSSConfig has a deprecated constructor in /home/public/sites/www.zanskarscholen.com/plugins/system/cssconfig/cssconfig.php on line 29
Introductie

 

De maatschappelijke stage in het voortgezet onderwijs (vo)

 

Een maatschappelijke stage is een vorm van leren binnen het voortgezet onderwijs (vo). Je doet vrijwilligerswerk om anderen te helpen. Zoals een wijkfeest organiseren of een website maken voor een vrijwilligersorganisatie. Het is de bedoeling dat je tijdens je middelbare schooltijd kennismaakt met allerlei aspecten van de samenleving. De maatschappelijke stage is verplicht vanaf het schooljaar 2011-2012. Hoe lang de maatschappelijke stage duurt, hangt af van het schooltype dat je volgt.

Duur maatschappelijke stage

De maatschappelijke stage is verplicht voor leerlingen die vanaf het schooljaar 2011-2012 instromen in het voortgezet onderwijs. Voor vwo-leerlingen duurt de maatschappelijke stage 72 uur en voor havo-leerlingen 60 uur. Leerlingen uit het vmbo of praktijkonderwijs besteden 48 uur aan de maatschappelijke stage.

Verschil tussen beroepsstage en maatschappelijke stage

De verschillen tussen een beroepsstage en een maatschappelijke stage zijn de volgende:

  • Een beroepsstage doe je voor jezelf om je te oriĆ«nteren op een beroep, de maatschappelijke stage doe je voor anderen en voor de samenleving.
  • Voor een beroepsstage krijg je soms een vergoeding, voor maatschappelijke stage niet.
  • Een beroepsstage kun je bij een bedrijf doen, een maatschappelijke stage doe je meestal bij een niet-commerciĆ«le organisatie (of je doet een maatschappelijk project bij een bedrijf).

Invoering maatschappelijke stage in fasen

De maatschappelijke stage wordt in stappen ingevoerd. Zo krijgen de scholen voor voortgezet onderwijs de tijd om de maatschappelijke stage op te nemen in hun onderwijsprogramma. Vanaf het schooljaar 2011-2012 is de maatschappelijke stage verplicht. Vanaf het schooljaar 2010-2011 kun je in het schoolplan van je school nalezen hoe de maatschappelijke stage wordt ingevoerd.

 

Onder: "Maatschappelijke stage" is informatie te vinden over de opdrachten / stages die wij momenteel kunnen aanbieden. Deze staan ook vermeld op Masplek.nl

Voor meer informatie kan je ons mailen.